Laulaja- ja runoilijapoika Karjalasta

Hannu Musakka – konsertit Laatokalta Pohjoiselle Jäämerelle

Elämänlankani kulkee Laatokalta Pohjoiselle Jäämerelle. Vuodesta 2011 alkaneet konsertit Finnmarkenin alueella ovat mukana perinteisesti vuosittain hieman vaihdellen. Kyseiset paikkakunnat ovat tulleet tutuiksi: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Bygøynes (Pykeijä), Hammerfest, Kirkenes (Kirkkoniemi), Lakselv, Mehamn, Neiden,  Tromsø (Tromssa), Vadsø (Vesisaari), Vardø (Vuoreija). 

Samalla myös Suomen Lapin kirkoissa: Enontekiö, Inari, Ivalo, Kolari, Muonio, Rovaniemi, Sodankylä ja Utsjoki sekä turistikappeleissa: Levin Marian kappeli, Pyhätunturin Revontulikappeli, Saariselän Pyhän Paavalin kappeli ja Ylläksen Pyhän Laurin kappeli.  

Lisäksi olen vieraillut vuosittain myös Enontekiön Hettassa vanhusten palvelukeskus Luppokodissa sekä Utsjoen vanhusten palvelutalossa yhteislaulujen merkeissä. 

Juuret Karjalassa

Olen kotoisin Lappeenrannasta, Etelä-Karjalasta. Synnyinpaikkani oli Valkealan Tuohikotti (nykyistä Kouvolaa) neiti Lempi Salmen talossa. Asuinpaikkani on nykyisin Kaavi. Olen ylpeä karjalaisista juuristani ja ne ovat minulle tärkeä voimavara musiikin ohella.  Miksi karjalaisuus on tärkeä? Siksi, koska isäni oli syntyisin Viipurin läänin Pyhäjärvellä Musakanlahden kylässä. Äitini syntymäpaikkakunta oli Lappee, nykyistä Lappeenrannan kaupungin keskusaluetta.

Miksi sitten matkustan Pohjois-Norjaan laulamaan? Siksi, koska olen kiitollisuuden velassa. Äitini isovanhemmat selvisivät hengissä 1860 - luvun pahoista nälkävuosista matkustaen Jäämeren rannalle. Sen johdosta mummoni, äitini ja minä synnyimme. Muuten se ei olisi ollut mahdollista.

Lisäksi liikunta ja terveys ovat minulle tärkeitä arvoja ja ne ovat antaneet pohjan laulaa ja matkustaa. Opiskelin ensin liikunnanohjaajaksi ruotsinkielisessä Solvalla Idrottsinstitutissa Espoon Nuuksiossa vv. 1971-73. Se työura on jo takana. Kilpaurheilupuolelta laulamista helpottavana lajina oli juoksu-urheilu 100 m - maraton, hiihto ja sunnistus sekä myöhemmin judo ja ilmapistooliammunta. Niistä kaikista saatu vahva pohja sekä terveys ja erinomainen hapenottokyky ovat terveellisten elämäntapojen myötä luja pohja laulamiselle. Siksipä ikä ja terveys eivät ole edelleenkään asettaneet pienintäkään estettä aktiiviselle laulajan uralle 71 vuoden ikävuodesta huolimatta. 

Yksilölliset konsertit

Konserttivaihtoehtoja on koko vuodelle kirkkovuoden eri teemat huomioiden. Teemoina ovat edelleen mm. Joulun viesti, Muistojen laulut, Suomalaisen rukous - useita vaihtoehtoja eri sisältöineen, Hiljaisen viikolle omansa jne.

Kupletteja ja muita kevyempiä lauluja

Yli 20 vuotta sitten sain mahdollisuuden lähteä mukaan kuplettilauluja esittävään ryhmään nimeltä KUPLETTIKÖÖRI. Tämä ryhmän perusti maaninkalainen eläkkeellä ollut ja jo nyt edesmennyt opettaja Kauko Ratilainen. Esiintymispaikkoja on ollut ympäri Suomea, pysyvästi edelleen Kaustinen FolkmusicFestivals-tapahtumassa. Kuplettikööristä ovat vain muistot jäljellä, mutta osallistun tapahtumaan yksittäisenä kupletöörinä. Vuosia on kertynyt jo 21. 

Erikoisuutena on se, että on esitetty ja esitänedelleen yksinomaan juukalaissyntyisen kuplettimestari Eino Kettusen sanoittamia ja osin säveltämiäkin laulelmia. Kettunen tunnetaan parhaiten kappaleistaan: Ievan polokka, Joensuun Elli, Sellainen ol' Viipuri ja Villiruusu. Viimemainitusta Villiruususta mainitaan kevyen musiikin historiassa, että se on "ensimmäinen suomalainen menestysiskelmä ja levytetty v. 1929, levyttäjänä oopperalaulaja Ture Ara".

Laulelmat ovat sanoituksiltaan mielenkiintoisia, siistejä, arvoituksellisia, nautinnollisia ja yllätyksellisiä. 

Kuplettien lisäksi myös muunlaiset viihdemusiikin ikivihreät kuuluvat ohjelmistoon.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!perinteisesti